Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden tarıma büyük destek
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Lider Dr. Memduh Büyükkılıç’ın özel önem verdiği tarım ve hayvancılık alanında tüm ilçelere yönelik yatırım ve hizmetler hız kesmeden devam ediyor.
Bu kapsamda Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2019-2023 yılları arasında çiftçi ve yetiştiricilere büyük destek sağladı. Önder Büyükkılıç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Üreten herkes bizim şerefimizin tacıdır. Tarım ve hayvancılığa destek konusunda Türkiye’de ilk sıralarda yer alan bir belediyeyiz. “Şehrin sadece kalkınması yeterli değil, bize her zaman güvenen vatandaşlarımızın gönüllerine dokunmamız, dualarına ortak olmamız gerekiyor” dedi.
Büyükkılıç, Türkiye’de tarım ve hayvancılığa en büyük desteği veren Büyükşehir Belediyesi olarak 4,5 yılı aşkın süredir tarımsal hizmetlere büyük önem verdiklerini belirterek, “Bu dönemde 4 bin 300 koyun dağıttık. ve 215 aileye 17 milyon 500 bin TL değerinde keçi.” söz konusu.
MİLYONLARCA TOHUM ÇİFTÇİLERE ÜCRETSİZ DAĞITILDI
Başkan Büyükkılıç, 46 milyon TL’yi aşan maliyetle aspir, nohut, yazlık buğday, yem bitkileri, korunga ve yoncanın da aralarında bulunduğu toplam 4 milyon 112 bin kilogram tohum dağıttıklarını hatırlatarak, “3 bin tona destek sağladık” dedi. 440 arı kovanı ve 11 traktör.” . “Anız ekim mibzeri, sabit elek toplayıcı, taş toplama makinesi, katı gübre dağıtım makinesi, kompost karıştırma makinesi, süt soğutma tankı, yem kırma, ayçiçeği harman makinesi, balya makinesi, gacer buğday unu değirmeni gibi ekipman desteği sağladık” dedi.
TARIM VE HAYVANCILIĞA BÜYÜK DESTEK
8 bin hayvancılık işletmesinin su tüketiminin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirten Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zamana kadar yetiştiricilerimizin su tüketimine yönelik desteğimiz 8 milyon TL’ye ulaştı. Aspir Yağı Soğuk Pres Tesisi, Ay Çekirdeği Kurutma Tesisi, Silaj Paketleme Tesisi, Çömlek Peyniri Üretim Tesisi, Çerkez Peyniri Üretim Tesisi, Bünyan Kadın Kooperatifi Üretim Tesisi, 400 baş süt sığırı tesisi, Develi İlçesi Epçe Mahallesi’ne 233 kW kapasiteli güneş enerjisi santrali üretimi Sulama kooperatifi, Koşula ilçesi. Süt işleme tesisi üretimi, makine ve ekipman alımı gibi tarımsal üretim destekleri de sağladık. 153 milyon TL değerindeki ilimizde 125 sulama tesisi inşa edildi ve 100 bin dönüm arazi sulamaya açıldı. 5000 adet sac sıva, 230 adet hayvan içme suyu tesisi, 80 adet beton sıva, 22 adet membran ve kil kaplı hayvan içme suyu havuzları inşa edilmiştir. “Çeşitli mahallelerde 39 adet içme suyu sondajı, şebeke sınırları, su deposu inşaatı gibi hizmetlerimizi kırsal alanlarımıza da taşıdık.”
Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin 30 büyükşehir arasında ekili tarım alanları açısından Konya, Ankara ve Şanlıurfa’yla birlikte ilk 4’te yer aldığını, Kayseri’nin bir tarım kenti olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yaklaşık 500 milyon TL yatırım yapıldı. “dedi.