Yaşam

Pop Art Akımının Öncüsü Andy Warhol Kimdir ve Sanat Dünyası İçin Neden Bu Kadar Önemlidir?

Andy Warhol, Pop Arka denilince akla gelen ilk isimdir. İkonik Marilyn Monroe ve Coca Cola çizimleriyle tanıdığımız Warhol, hayatı ve sanatıyla tarihe iz bırakan isimlerden biri. Başına gelen ilginç olaylar ve sanat dünyasına kattığı yeniliklerle unutulmaz bir hale gelen ressam hakkında her şeyi sizler için derledik. Andy Warhol’un kim olduğunu ve neden bu kadar değerli olduğunu merak ediyorsanız, acele edin! ?

Kaynak:https://www.artnews.com/list/art-news…

Andy Warhol, türün mucidi olmasa da, arka pop hareketinin öncüsü olarak tanınan bir sanatçıdır.

Warhol, kısmen kendi hikayesiyle, kısmen de sanatına kattığı özgün anlayışla pop art denilince akla gelen ilk isim olmayı hak ediyor… Peki bu yetenekli sanatçı aslında kim ve neden bu kadar başarılı? sanat dünyası için değerli mi? ?

Andy Warhol veya gerçek adıyla Andrew Warhola, Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Slav bir ailede doğdu.

8 yaşında, yüzünde, omuzlarında ve kalçalarında istemsiz kasılmalar yaşamasına neden olan bir hareket bozukluğu yaşadı. Bu hastalık nedeniyle okula gidemeyen Warhol, evde vaktini çoğunlukla dergi okuyarak geçiriyordu.

14 yaşında babasını kaybederek önemli bir travma daha yaşayan çocuğun sanata ilgisi, annesinin kültüre olan ilgisi sayesinde başladı.

Katolik bir ailede yetişen ve daha sonraki işlerinde de etkisi görülen Warhol, liseden mezun olduktan sonra prestijli bir üniversite olan Carnegie Institute of Technology’ye girdi. Daha sonra ünlü olmadan önce para kazanmak için illüstratör olarak çalışmaya başladı ve düzgün bir konut alacak kadar başarılı oldu.

Andy Warhol ticari sanat kariyerine Glamour dergisi için ayakkabı çizerek başladı.

Daha sonra Columbia’nın kayıtları için albüm kapakları tasarladı ve Israel Miller adlı bir fabrikatör için ayakkabılar çizdi.

Yetenekli genç, koşuşturmanın içinde elbette kendi sanatını da ortaya koymaktan geri kalmadı.

Tamamen kendi eserlerinden oluşan ilk standını New York’ta Hugo Gallery’de açarak sanatını dünyaya tanıttı. Savaş sonrası dönemde çizimlerini satarak geçimini sağlayan tek kişi Warhol değildi ama onu diğerlerinden ayıran bir özelliği vardı: Ressam, koleksiyoncuları da müşteri gibi görmüş ve ticari sanat maliyetlerini kendisine yansıtmıştı. sanat.

Hatta otomobil üretiminde kullanılan bir terim olan ‘seri üretim hattı’ ile kendi stüdyosu arasında hiçbir fark görmedi. Stüdyosunun adı bile ‘Fabrika’ idi.

Warhol’un pop art hareketine gerçek katılımı 1960-62 arasındaydı; Bu dönemde gazete haberlerinde kullanılan reklam, karikatür gibi görselleri sanatına dahil etti. Özellikle 1962’de sergilediği ‘Campbell’s Soup Cans’ adlı eseri pop arka akımının değerli örneklerinden biri oldu.

Bu çalışmasında Warhol, raflarda dizilmiş 32 konserve çorbayı resmetmiş ve hazır görseller kullanmak yerine hepsini elle çizmiştir.

Warhol, görüntüleri çoğaltarak çalışmalarına dikkat çektikten sonra ikinci bir fikir buldu: fotoğrafı serigrafi formülüyle basmak.

Bu fikrini ünlü tablosu ‘Gümüş Araba Kazası’ ile ölümsüzleştiren Warhol, bir otomobil kazası haberinden aldığı bir arabanın dağınık fotoğrafını farklı tonlarda bastırarak yan yana yerleştirdi.

Daha sonra konserve çorbalar gibi ticari eserlerden Hollywood’un ticari bir mülk olarak gördüğü ünlülere taşındı.

Bu bağlamda Andy Warhol’un en bilinen eseri ‘Altın Marilyn Monroe’ ortaya çıktı. Bu çalışmayı, çoğaltma ve bindirme tekniğini kullanarak yaptığı ‘Gümüş Elvis’ izledi. Burada da Elvis Presley’in silah çekerken çekilmiş bir fotoğrafını kullanmış.

Andy Warhol, yalnızca eleştirel çalışmalarıyla değil, aynı zamanda stüdyosu Factory ile de ünlendi.

Fabrika sadece Warhol’un kendi filmlerini yaptığı ve sanatı üzerinde çalıştığı bir yer değildi; Kapısı herkese açıktı. Burada sanat dünyasından insanlar partilere geliyor, müzik grupları küçük konserler veriyordu. Aslında Andy Warhol, albüm kapaklarını tasarlamaktan çekinmedi.

60’lı yıllar boyunca sanat dünyasında kalıcı izler bırakan Andy Warhol’un hayatı ve mesleği, 1968 yılının Temmuz ayında bir anda taraf değiştirdi.

Valerie Solanas adlı bir bayan, Warhol’u yazdığı bir oyunun taslağını çalmakla suçladı. Ressama olan kini nihayet somutlaştı ve elinde silahla adamın ofisini bastı. Andy Warhol, Warhol’a üç el ateş eden bayanın son mermisi sanatçının karnına isabet edince hızla hastaneye kaldırıldı.

İki ay hastanede kalan Warhol, hayatının geri kalanında ameliyat korsesi takmak zorunda kalacaktı ama hayat devam ediyordu.

Vurulmadan altı ay önce sanatçının ünü yayılmaya devam etti ve eserleri çeşitlendi ama pek çok kişi fark etmese de aslında artık yeni şeyler üretmeyi doğru bir fikre sahip değildi. Yine de efsanesini sürdürmeye devam etti.

1986 yılında ölmeden önce yaptığı ‘Son Akşam Yemeği’ adlı eserinde Katolik inancının hayatındaki yerini açıkça göstermiştir.

Leonardo da Vinci’nin ünlü eserini pop art akımına uyarlayarak oluşturduğu eser çok ses getirmişti. Hatta ondan önce de dini anlamlar yüklediği eserleri vardı; Altın Marilyn Monroe portresinde bile! Burada bir ünlüye tapınmanın İsa’ya tapınmaktan hiçbir farkı olmadığını anlatıyordu. Doğal olarak, İsa’nın en nadide eserlerinden birini sanatına tabi kılmaktan çekinmemiştir.

Andy Warhol bu eseri sergiledikten tam bir ay sonra safra kesesi ameliyatı sırasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle vefat etti.

Son Akşam Yemeği’nden sonra vefatı biraz tüyler ürperticiydi; sanki kendi ölümünün son resmini çizmiş gibi…

Ne de olsa Andy Warhol, popback akımının bir parçası haline gelmiş ve bu yönüyle sanat dünyasında unutulmayacak bir isim… Muhtemelen eserleriyle yeni sanatçılara ilham vermeye devam edecek.

Andy Warhol hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu